martes, 30 de octubre de 2012

MI VIAJE A CROACIA: PRENSA ( y V )
Otvorena "19. Galovićeva jesen"

19. Galovićeva jesen

Nakon sinoćnjeg svečanog otvorenja, 19 Galovićeva jesen, međunarodni festival književnosti nastavlja se  današnjom pjesničkom matinejom Mali Galović u koprivničkoj gimnaziji. Prilika je to da se mladi pjesnici, inače sudionici natječaja za nagrade Mali Galović, sretnu s već afirmiranim književnicima, među kojima su i bugarska književnica Elka Nyagolova i Fernando Sabido Sanchez iz Španjolske. Za njih su učenici pripremili posebna pitanja, te s nestrpljenjem očekuju i proglašenje finalista u natječaju za najbolja učenička prozna i lirska ostvarenja.

Za večeras je najavljena i svečana pjesnička večer u čijem će programu uz pjesnike ih Hrvatske i inozemstva sudjelovati i učenici Umjetničke škole Fortunat Pintarić. Ovaj program u Domu mladih počet će u 18 sati.

izvor: Radio Drava__________________________________________
_______________________________________________

Književnost


'PRED ŠPIGLOM'

Nagrada Fran Galović pripala Milanu Frčku

Foto: thinkstockphotos.com/

Nagrada Fran Galović dodijeljena u sklopu festivala Galovićeva jesen jednoglasnom odlukom ocjenjivačkog povjerenstva pripala je Milanu Frčku za zbirku pjesama 'Pred špiglom'

Od 19. do 27. listopada, u Koprivnici je održana 19. po redu Galovićeva jesen, festival književnosti koji je iskoračio iz hrvatskih okvira i prerastao u međunarodnu manifestaciju. 

Ukorijenjena u prošlost, s osnovnom idejom slavljenja Frana Galovića, kroz natječaj Mali Galović koji provodi ova je manifestacija okrenuta budućnosti, ali jednako tako i sadašnjosti, prateći i vrednujući suvremeno hrvatsko književno stvaralaštvo raspisivanjem natječaja za kratku priču i dodjeljujući nagradu Fran Galović za najbolju knjigu zavičajne tematike.
Galovićeva jesen otvorena je gostovanjem prošlogodišnjeg dobitnika nagrade Ludwiga Bauera, a u sljedećim danima Galoviću u posjet stigli su mnogobrojni književnici iz Hrvatske – predsjednik DHK Božidar Petrač, dopredsjednik DHK Boris Domagoj Biletić, Joža Skok, Božica Brkan, Dijana Burazer, Ružica Cindori, Mladen Levak, Tomislav Milohanić, Stjepan Šešelj i Đuro Vidmarović, kao i gosti iz inozemstva – Elka Nyagolova iz Bugarske te Fernando Sabido Sanchez iz Španjolske. 

Nagrada Fran Galović koju prati novčani iznos od 10 tisuća kuna jednoglasnom odlukom ocjenjivačkog povjerenstva pripala je Milanu Frčku za zbirku pjesama 'Pred špiglom'. 

Prva nagrada za kratku priču pripala je Stjepi Martinoviću za priču 'Dodir obezličenih', drugu nagradu dobila je Ivana Galić Šoštarić za priču Tko si ti?, a treću Hrvoje Havaić za priču 'Kaleidoskop'.

Dobitnice nagrade Mali Galović koja se dodjeljuje u kategoriji poezije i proze su Ira Kvakarić za pjesmu 'Molitva rijeke' i Klaudia Ivačić za priču 'S tobom sam, mama'.

Brojna događanja i književnici učinili su ovu Galovićevu jesen bogatom i plodnom, a plodovi te književne manifestacije bit će i antologija 50 hrvatskih pjesnika na španjolskom jeziku koju će prirediti Fernando Sabido Sanchez i Željka Lovrenčić te odlazak Enerike Bijač, Milana Frčka i Marka Gregura u Bugarsku gdje će na poziv Elke Nyagolove provesti dva tjedna na književnoj radionici koju financira Europska unija. 

Na inicijativu Elke Nyagolove također će u izdanju Slavenske akademije za književnost i umjetnost iduće godine biti objavljena antologija 30 hrvatskih pjesnika na bugarskom jeziku.____________________________________
___________________________________________Koprivnica.hr
Održana pjesnička matineja „Mali Galović“ u Gimnaziji „Fran Galović“

26.10.2012.
Najveća dvorana Gimnazije „Fran Galović“ nije bila dovoljno velika kako bi u nju stali svi entuzijasti i zaljubljenici u poeziju koji su željeli prisustvovati održavanju pjesničke matineje „Mali Galović“ na kojoj su sudjelovali eminentni hrvatski i svjetski pjesnici- Elka Nagyolova iz Bugarske te španjolski pjesnik Fernando Sabido Sanchez.
 „Mi smo Galović jučer, Galović danas, i bit ćemo Galović još jako, jako dugo“- istaknuo je ravnatelj Gimnazije mr. sc. Vjekoslav Robotić te zahvalio uvaženim gostima što će svoja pjesnička iskustva i nadahnuća podijeliti danas sa učenicima.
„Čast nam je i zadovoljstvo biti među vama. Drago mi je da smo u ovako velikom i prekrasnom sastavu, daleko većem nego prošle godine, što me posebno veseli jer vi ste budućnost hrvatske književnosti, vi ste nositelji dobre književne riječi“- napomenula je Enerika Bijač, predsjednica Odbora za organizaciju Festivala književnosti „Galovićeva jesen 2012.“.
Književnik Marko Gregur između ostalog je istaknuo kako je na ovogodišnji natječaj pristiglo 48 pjesničkih i 40 proznih radova odnosno pristiglo je više radova nego prijašnjih godina. „Vidimo da postoji kreativnost, no bitno je da se kreativnost i potiče“- istaknuo je Marko Gregur.

Foto galerija

  • Održana pjesnička matineja „Mali Galović“ u Gimnaziji „Fran Galović“
  •  
  • Održana pjesnička matineja „Mali Galović“ u Gimnaziji „Fran Galović“
  •  
  • Održana pjesnička matineja „Mali Galović“ u Gimnaziji „Fran Galović“
  • Održana pjesnička matineja „Mali Galović“ u Gimnaziji „Fran Galović“
  •  
  • Održana pjesnička matineja „Mali Galović“ u Gimnaziji „Fran Galović“
  •  
  • Održana pjesnička matineja „Mali Galović“ u Gimnaziji „Fran Galović“

_____________________________________________
_____________________________________________________________


Slavo Antin Bago među finalistima nagrade "Fran Galović"
Z.S.
Ponedjeljak, 29. listopada 2012. 16:40
Fena


Ovogodišnje 19. po redu Galovićeve jeseni održane su od 19. do 27. rujna u Koprivnici. Dobitnik nagrade "Fran Galović" za najbolje djelo zavičajne tematike je Milan Frčko sa zbirkom pjesama "Pred špiglom", a u finalu se našao i mostarski književnik Slavo Antin Bago sa svojim romanom "Račvaste staze".
Inače, finalisti nagrade za najbolje djelo sa zavičajnom tematikom bili su: Slavo Antin Bago, član Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne sa spomenutim romanom "Račvaste staze", Božica Brkan ("Pevcov korak: Osebušek za EU", zbirka pjesama), Ana Đokić ("Gordana među vrbama", roman), Milan Frčko ("Pred špiglom", zbirka pjesama), Pajo Kanižaj ("Leptiri i pepelari", zbirka pjesama), Zvonimir Majdak ("Suton", zbirka pripovjedaka) i Zoran Pongrašić ("Čistači", roman).
Prvu nagrade "Fran Galović" za kratku priču dobio je Stjepo Martinović za priču "Dodir obezličenih", druga je pripala Ivani Galić Šoštarić za priču "Tko si ti", a treća Hrvoju Havaiću za priču "Kaleidoskop".
Gosti ovogodišnje Galovićeve jeseni, bili su španjolski pjesnik Fernando Sabido Sanchez i bugarska pjesnikinja Elka Nyagolova te predsjednik DHK Božidar Petrač i nagrađivani hrvatski pisac Ludvig Bauer.
Organizatori manifestacije bili su Grad Koprivnica i Podravsko-prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika.
___________________________________________

______________________________________________________________________


Radio Koprivnica HomeZAVRŠILA 'PLODNA' 19. GALOVIĆEVA JESEN


 KOPRIVNICA - Organizatori su više nego zadovoljni 19. Galovićevom jeseni. Mislim da je po nizu stvari bilo puno bolje nego recimo prethodne godine, i organizacijski i po tome tko je sudjelovao. Milsim da je to bila jedna zaista vrhunska svita ljudi koji su ovdje sudjelovali, pjesnika, doista su učinili da i u međunarodnim razmjerima ovo bude festival na izuzetno visokom nivou, rekla je predsjednica organizacijskog odbora Enerika Bijač.

Spomenimo i da će na poziv Elke Nyagolove sredinom studenog Koprivnički književnici Enerika Bijač, Marko Gregur i Milan Frčko gostovati na dvotjednoj sveslavenskoj književnoj prevodilačkoj radionici, koju u Bugarskoj organizira Slavenska akademija i Europska unija. 

Španjolac Fernando Sabido Sanchez najavio je pak da će odmah početi raditi na antologiji suvremenog hrvatskog pjesništva. Izbor od po pet pjesama pedeset hrvatskih pjesnika odmah će na španjolski početi prevoditi Željka Lovrenčić. Sanchez je najavio da će promocija knjige biti 2015. u Koprivnici, a valja reći da se tako hrvatskom pjesništvu otvaraju vrata velike čitateljske publike od 800 milijuna ljudi.______________________________________________
___________________________________________________________________

Književnost
ZAVIČAJNA KNJIŽEVNOST U KOPRIVNICI

Objavljeni finalisti za nagradu 'Fran Galović'Foto: Marijan Susenj/


Galovićeva jesen će se ove godine održati od 19. do 27. rujna u Koprivnici, kako je najavljeno danas na press-konferenciji u tamošnjoj Gradskoj vijećnici. Objavljeni su i finalisti nagrade 'Fran Galović' za najbolje djelo zavičajne tematike, kojih je sveukupno sedam

Slavo Antin Bago ('Račvaste staze', roman), Božica Brkan ('Pevcov korak: Osebušek za EU', zbirka pjesama), Ana Đokić ('Gordana među vrbama', roman), Milan Frčko ('Pred špiglom', zbirka pjesama), Pajo Kanižaj ('Leptiri i pepelari', zbirka pjesama), Zvonimir Majdak ('Suton', zbirka pripovjedaka) i Zoran Pongrašić ('Čistači', roman) ovogodišnji su finalisti književne nagrade 'Fran Galović', kojom se nagrađuju djela zavičajne tematike. 


Također su objavljena imena dobitnika nagrade 'Fran Galović' za kratku priču. Prvu nagradu dobio je Stjepo Martinović za priču 'Dodir obezličenih', druga nagrada pripala je Ivani Galić Šoštarić za priču 'Tko si ti', a treću nagradu dobio je Hrvoje Havaić za 'Kaleidoskop'.Kada je pak riječ o gostima ovogodišnje Galovićeve jeseni, najavljeni su španjolski pjesnik Fernando Sabido Sanchez i bugarska pjesnikinja Elka Nyagolova te i predsjednik DHK Božidar Petrač i nagrađivani hrvatski pisac Ludvig Bauer. Organizatori ove manifestacije koja se održava devetnaesti put su Grad Koprivnica i Podravsko-prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika._______________________________________

____________________________________________________________
Počinje 19. Galovićeva jesen

Gostovanjem prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Fran Galović“ Ludwiga Bauera u petak, 19. listopada u 18 sati, u Koprivnici započinje 19. po redu „Galovićeva jesen“. Ovaj festival književnosti prošle je godine prerastao u međunarodni tako da su ove godine uz domaće pisce gosti i Elka Nagyolova iz Bugarske, dobitnica nagrada Zlatni Pegaz, Nagrade za poeziju „Hristo Botev“, Belonogin izvor i  Dora Gabe te Fernando Sabido Sanchez, španjolski pjesnik čija je poezija prevedena na engleski, talijanski, francuski, hebrejski, bugarski, rumunjski i katalonski.Spomenimo još da su ovogodišnji finalisti za nagradu „Fran Galović“ za najbolje djelo zavičajne tematike: Slavo Antin Bago (Račvaste staze, roman) Božica Brkan (Pevcov korak: Osebušek za EU, zbirka pjesama), Ana Đokić (Gordana među vrbama, roman), Milan Frčko (Pred špiglom, zbirka pjesama), Pajo Kanižaj (Leptiri i pepelari, zbirka pjesama), Zvonimir Majdak (Suton, zbirka pripovjedaka) i Zoran Pongrašić (Čistači, roman).Za sve dodatne informacije možete kontaktirati broj 098 876 808 ili e-mail: grega@net.hr

1 comentario:

Pakiba dijo...

Muchísimas felicidades y que sigan los éxitos.